SEREBRAL PALSİ

Serebral Palsi, erken yaşlarda görülen ve insana, hayatı boyunca bazı hareket güçlükleri yaşatabilen beyin hasarı sebebiyle oluşan bir rahatsızlıktır.

Annenin kontrol altına alınamayan bazı kronik hastalıkları (tansiyon,şeker, guatr gibi), annenin geçirdiği bazı enfeksiyon hastalıkları, sürekli kullanmak zorunda olduğu bazı ilaçlar bebeğin sağlığını etkileyebilir. Bebeğin boynuna kordon dolanması veya doğum eyleminin normalden uzun sürmesi gibi sebeplerle beynin oksijensiz kalması, erken doğumlar (özellikle 32. haftadan önce), düşük ağırlıklı bebekler (1.500 gr. altında) gibi nedenler. Beyin -beyin zarının iltihabı, beyin kanaması, uzun süren ve yüksek seviyede seyreden yeni doğan sarılıkları Serebral Palsi’nin doğum sonrasındaki oluşum sebepleri arasında sayılabilir.

Bu çocuklarda açlık ve susuzluklarını belirtmede yetersizlik, çiğneme problemleri, kendi kendine beslenme yetersizliği, gastroözefajial reflü gibi gıda alımını kısıtlayan nedenlerden dolayı büyüme geriliği, vücut yağ deposunda azalma ve sağlık durumlarında bozulmalar görülmektedir. Gastroözofajiyal reflü hastalığı (GÖRH) mide içeriğinin sindirim borusuna (özofagus) ve bazen de ağza kadar geri gelmesi durumudur. Serebral palsili çocuklarda sık sık görülmektedir ve beslenmeyi kısıtlayan temel problemlerdendir. Verilen gıdaların pirinç unu kullanılarak koyulaştırılması, sık aralıklarla ve az miktarda beslemenin GÖRH tedavisinde etkili olduğu ortaya konmuştur. Beslenme sırasında ve sonrasında mide boşalana kadar hastanın dik pozisyonda tutulması da faydalıdır. Serabral palsili çocuklarda uzun süre yetersiz ve dengesiz beslenme sonrasında malnutrisyon (yetersiz beslenme) görülebilmektedir.

Uzun süre yetersiz ve dengesiz beslenen, besin alamayan, emme, yutma ve çiğneme işlevlerinde bozukluk olan bu çocuklarda görülen malnutrisyon erken besin desteği ve uygun beslenme planı ile düzeltilebilmektedir. Bu çocuklarda özellikle enerji, protein, kalsiyum, D vitamini, bakır, folik asit, fosfor, demir, magnezyum, çinko, vitamin B₁₂ eksiklikleri görülmektedir. Besin ögelerinin eksikliklerinin giderilebilmesi için uygun besinlerin seçilmesi gerekmektedir. Yine bu çocuklarda enteral beslenme ürünleri ağız yolu ile verilerek destek sağlanabilir. Rehabilitasyon programı sadece yürüme problemlerine yönelik olmamalıdır. Davranış değişikliği, yutma rehabilitasyonu, uygun beslenme pozisyonları sağlama, diyet düzenlemelerini de içeren bir program oluşturulmalıdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HEPATİK ENSEFALOPATİ VE BESLENME TEDAVİSİ

BESİNLERİN PİŞİRİLMESİ

ETİ FORM KAKAOLU, YABANMERSİNLİ BİSKÜVİ