HESAB ETMEDİKLERİMİZ

HESAB ETMEDİKLERİMİZ!!!
Eminim hepimizin çevresinde kendi çabasıyla, diyetisyen veya doktor yardımıyla kilo vermeye çalışan kişiler vardır. Hepsi enerji kısıtlaması uygulamaya çalışıyordur, eskisine göre daha az enerji almaya çabalıyorlardır. Bunun için de yapmaları gereken temel şey olan besin tüketim kontrolünü az ya da çok başarmaya çalışıyorlardır. Evet, kilo vermek için etkili ve doğru adımı atmış oluyorlar; ama sadece yediklerimiz mi bize enerji veriyor? Besin tüketimini azaltarak kilo verebilir miyiz?  Tek başına bu yeterli bir adım mı?
Yediği besinleri tek tek yazıp, nerede fazla yediğini bulmaya çalışan pek çok birey vardır. Peki içtikleri şeyler??? Pek çoğumuzun su niyetine içtiği sıvılar çok mu masum gözüküyor?
Besin tüketimini kontrol altına alamayan bir bireyin tek başına sporla, bölgesel incelmeyle ya da buna benzer diğer işlemlerle istediği kiloya ulaşması ve kilosunu başarıyla muhafaza edebilmesi pek mümkün değildir. Sadece gıda alımını kontrol edebilmek kilo vermede ve kilo kontrolünü sağlamada çok başarılı bir adımdır; ancak bunun yanında içtiklerimizi de yabana atmamamız gerekir.
Unutmamalıyız ki Sudan başka ‘0’ kalorili bir şey YOKTUR.  Bu nedenle artık içeceklerimizi de gözden geçirmenin vakti geldi.
Yağlı, yarım yağlı, yağsız (light) süt: Yarım yağlı ve yağsız süt; yağlı süte göre aynı miktarda kalsiyum ve diğer besin ögelerini içerir. Aralarındaki tek fark daha az yağ içermeleridir. Daha az yağ demek daha az kalori demektir.
Meyve suyu: Her meyve suyu aynı değildir. Meyve suyu alırken dikkat etmeniz gereken şey üzerinde ‘%100 meyve suyu’ yazmasına dikkat edin. Meyve nektarlarında meyve aroması, şeker, tatlandırıcılar ve su ile üretilen ürünlerdir. Bu içecekler katkı maddelerinin yanında yüksek kalori değeri de taşırlar. Günlük beslenmenizde meyve nektarlarına veya meyve sularına çok yer vermemeye çalışın. 1 su bardağı meyve suyu 2 porsiyon meyveyle eş değerdir. Ayrıca kan şekerini de hızlı yükseltir; ancak tercih edecek olursanız tabii ki meyve nektarı yerine meyve suyunu tercih edin.
Kahve: Kahvelere şeker ve krema eklenmediği sürece kalori değerleri çok düşüktür. Bu nedenle sade tüketilen kahveler besin tüketimlerinde hesaplanmazlar. Ancak iki çay kaşığı şeker ilavesi fazladan 32 kalori ve bir tatlı kaşığı şeker ise fazladan 20 kalori demektir. Eğer günde birden fazla kremalı ve şekerli kahve tüketiyorsanız vücudunuza hiçbir hararı olmayan boş bir enerji alıyorsunuz demektir. Hele ki bu kahve bol sütlü bir espresso ise daha da dikkatli olmak gerekir. Mocha gibi bol kremalı ve şekerli kahve çeşitleri 500- 700 kcal’dir, yani bir cheesebugerden daha fazla enerjiyi içiyorsunuz… Kahveleri mümkün olduğunca sade olarak tüketin. Eğer sade tüketemiyorsanız yağı azaltılmış veya yağsız süt ekleyin. Ya da bence en iyi alternatif sade bir türk kahvesinin yanında bir küçük lokum ya da 2 kare kadar çikolata tüketin ki mutluluk hormonunuz da artıp, enerji harcamanıza destek olsun. Duble etki… Cafein+ serotonin…
Gazlı içecekler:  Yazın serinlemek için başvurduğumuz temel içeceklerdir. 330 cc’leri yaklaşık 150 kcal enerji içerirler. Yüksek enerji içermelerinin yanında bu içecekler yüksek miktarlarda fruktoz içerir.
Enerji içeceği: Son yıllarda en büyük tartışma konularından birisi enerji içecekleridir. Gün içerisinde almamız gerekende çok daha fazla miktarlarda kafein içerirler. Bu da kalp krizine neden olabilmektedir. 250 ml’ si yaklaşık 110 kcal’dir.
Alkollü içecekler: Alkol özellikle karaciğer, pankreas ve merkezî sinir sistemi (beyin) üzerinde olumsuz etki yapar. Ayrıca yüksek kan basıncı (tansiyon) ve bazı kanser türleri için (yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak [rektum] tümörleri v.b. gibi) önemli bir risk faktörüdür. Alkolün aşırı kilo almaya neden olduğu, vücuda giren vitamin ve minerallerin daha fazla tüketilmesini, ya da organizmanın dışına atılmasını teşvik ettiği ve enerji sağlamanın dışında, yaşam için değeri büyük olan maddeleri içeren başka besinlerden yararlanılmasını önlediği de göz ardı edilmemelidir.
Porsiyon kontrolünde yemek yediğimiz tabağın boyutunu küçültmek ya da yediğimiz bütün besinleri aynı tabağa almak başarı getirisi yüksek olan bir yöntemdir. Aynı yöntemi içeceklerimize de uygulamalıyız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HEPATİK ENSEFALOPATİ VE BESLENME TEDAVİSİ

BESİNLERİN PİŞİRİLMESİ

ETİ FORM KAKAOLU, YABANMERSİNLİ BİSKÜVİ