OKUL ZAMANINDA BESLENME
Kronik hastalıklar yetişkinlik döneminden itibaren yaşantımızı olumsuz etkilemeye başlamasına rağmen aslında temelleri çocukluk dönemine dayanmaktadır. Bundan dolayı okul çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanması çok önemlidir. Çocukların yemek yeme alışkanlığı kazanmasında ailedeki büyüklerin özellikle de annenin tutumu önemlidir.
Öğrenmenin anahtarı: Kahvaltı yapmak Yapılan çalışmalar kahvaltı yapmadan okula giden çocukların kahvaltı yapan çocuklara göre daha başarısız olduğunu göstermektedir. Çocuğunuza kahvaltı alışkanlığı kazandırmak için öncelikle sizlerin ona iyi bir rol model olmanız gerekmektedir. Çocuğunuzun sabah kahvaltı yapması için;
· Çok tok kalkmasını engellemelisiniz. Bunun için yatmadan bir buçuk
iki saat önce yemek yeme işlemini bitirmesini sağlayın.
· Siz ve çocuğunuz 10 dk daha erken kalkın.
· Kalktığında ilk olarak kahvaltıya oturmasın. Önce kıyafetlerini değiştirsin.
· Kahvaltı yapmayan çocuğa asla baskı kurulmamalıdır. Ona bu alışkanlığı kazanması için zaman tanıyın, anlayışlı olun, küçük porsiyonlarla başlayın. Bir su bardağı süt içmek iyi bir başlangıç olabilir.
Okula kahvaltı yaparak giden bir çocuğun kantine gitme eğilimi de azalacaktır. Böylelikle daha sağlıklı beslenmiş olur.
Bu nedenle çocuklarınız öğlen eve gelene kadarki süreçte zinde kalabilmek için bir şeyler yemelidir. Bunun için çocuğunuzun beslenme çantasına 1- 2 porsiyon meyve, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar koyabilirsiniz. Çocuklarda yetişkinler gibi zaman zaman farklı şeyler yemek isterler. Bu nedenle haftada 1- 2 defa meyve ve yağlı tohum yerine çikolata, dondurma, sütlü tatlı gibi besinleri tüketmelerine izin verilmeli.
Bütün çocukların kemik gelişimini sağlamak için yeterli miktarda kalsiyuma, kas yapımı ve hücrelerin onarımı için proteine, enerji için karbonhidrat ve yağa, metabolik faaliyetlerini yürütebilmeleri için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bu amaçla çocukların gün içerisinde bütün besin gruplarını tüketmelerine dikkat edilmelidir.
1.Grup: Et, tavuk, hindi, balık, yumurta, peynir Bu grupta dana, koyun, sığır, tavuk, hindi, balık, yumurta, peynir yer almaktadır. Bu grupta yer alan besinler; protein, B grubu vitaminlerden nisain, tiamin, riboflavin ve B6 vitamini, E vitamini, demir, çinko ve magnezyum açısından zengindirler.
2.Grup: Ekmek, tahıllar, kurubaklagiller Bu gruptaki besinler günlük beslenme alışkanlıklarının önemli bir paçasını oluştururlar. Tam tahıl ürünleri; kalp-damar hastalıkları, kanser türleri, şeker hastalığı ve hipertansiyon oluşum riskini azaltır. Bu grupta yer alan besinler Tiamin, riboflavin, niasin ve folat gibi B grubu vitaminleri bakımından zengindirler, bu vitaminler metabolizmada anahtar rol oynarlar. Ayrıca vücutta karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji oluşmasında görev alırlar. Ayrıca B vitaminleri sağlıklı sinir sistemi için de gereklidir.
3.Grup: Süt ve süt ürünleri Süt ve süt ürünlerinin tüketimi, sağlıklı kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Bu grupda yer alan besinler; kalsiyum, fosfor, B12 vitamini, riboflavin ve protein açısından zengindir.
4.Grup: Meyveler ve Sebzeler Meyveler ve sebzeler vücut için gerekli olan birçok vitamin ve mineral için en önemli kaynaklardır. Bu grup besinlerde bulunan maddeler birçok kronik hastalığın önlenmesinde hayati önem taşırlar.
Yorumlar
Yorum Gönder