KARDİYOVSKÜLER HASTALIKLAR VE BESLENME

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en fazla görülen hastalıklardan bir tanesi de aterosklerozdur. 
Vücudumuzdaki damarlar üç katandan oluşmuştur. En içteki intima tabakasında endotel hücreler bulunmaktadır. Bu hücreler damarın permeabilitesini, kan akımını..düzenlemektedirler. Aterosklerozun patogenezi genel olarak bu endotel hücrelerin harabiyeti (zarar görmesi, işlevlerini yerine getirememesi) olarak açıklanmaktadır. Peki ne oluyor da bu hücreler zarar görüyor?

Hiperlipidemi ( kanda yağların normalden daha fazla olması), sigara içme, diabetes mellitus (şeker hastalığı), hiperhomosisteinemi, yaş, cinsiyet (erkeklerde ateroskleroz daha fala görülmektedir.) endotel hücrelerde harabiyete nede olmaktadır.  Hasara uğramış endotel hücrelerde lipid permeabilitesi ( geçirgenlik) artar. Trombositlerin kümeleşmesi artar. İntima tabakasına gelen monositler makrofajlara dönüşür v oksijen radikalleri salınır. Bunun sonucunda da nitrik oksit görevini (trombosit ve monositin endotele yapışmasını inhibe etmesi – durdurması- vasküler kaslarda antiproliferatif etki – hücrelerin kontrolsüz çoğalmasının engellenmesi ve vazodilatör -damarın genişletilmesi-  etki) yerine getiremez. Bunun sonucunda hücreler kontrolsüz şekilde çoğalır ve vazodilatasyon azalır. Aynı zamanda hiperlipidemi sonucu LDL oksidasyonu da artar. Köpük hücreler oluşur. Köpük hücrelerin çoğalıp birleşmesiyle de damar duvarında plaklar ( içerisinde monosit, makrofaj, köpük hücresi, T lenfosit, bağ dokusu, doku artıkları ve kolesterol kristalleri bulunur.) oluşur.
 Vücudumuzda bu oluşumların görülmesini engellemek için yapmamız gereken en önemli şey yeterli ve dengeli beslenmektir.
Kardiyovasküler hastalığı olanlar ise beslenmelerine biraz daha fazla dikkat etmek zorundadırlar. Yapacakları en önemli şeylerden biri toplam yağ alımını azaltmaktır; özellikle de doymuş yağ alımını. Bunun yanında oleik asitten zengin zeytinyağını miktarına dikkat ederek tüketmeleri kalp- damar sağlıkları için önemlidir. Alkol karaciğerde metaolize olur ve kalp damar hastalarının alkol kullanması son derece tehlikelidir. Mandalina, portakal, yeşilbiber ve özellikle limonda bulunan askorbk asit vücudumuz da oluşan serbest radikalleri tuttuğu için önemlidir. Soğan ve sarımsakta sülfür içeren alil, disülfit vb maddeler bulunur. Bu maddeler antiaterosikloretik etki gösterirler. Tüketilmeleri faydalıdır.  Özellikle kırmızı etin kolesterol içeriği fazla olduğu için kalp damar hastalarının et tüketimlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirebilmek için kendinize zaman ayrın, yeterli ve dengeli beslenin, spor yapın…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HEPATİK ENSEFALOPATİ VE BESLENME TEDAVİSİ

BESİNLERİN PİŞİRİLMESİ

ETİ FORM KAKAOLU, YABANMERSİNLİ BİSKÜVİ