Siroz; zararlı etmenlerin(alkol, viral hepatit – özellikle alkol-) uzun süreli etkisi sonucu nekroz, yangı, fibroz, nodüler rejenerasyon ve vasküler anastomoz oluşmasının az çok eş zamanlı olarak geliştiği bir hastalıktır . Asit, spontal bakteriyal peritonit, varis kanaması, hepatik ensefalopati, hepatoselüler karsinom, hepatorenal sendrom sirozun komplikasyonlarıdır. Hepatik ensefalopati; sindirim kanalında meydana gelen kanamanın kalınbağırsağa gönderilen protein miktarındaki artışa neden olması ve yetmezliğe uğramış karaciğerin amonyumu (NH ₃↔ NH ₄ ) üreye yeterince dönüştürememesi sonucu hiperamonyakemi oluşur. Bu da kısmen hepatik ensefalopatiden sorumludur. Tablo 1. Hepatik ensefalopatinin sınıflaması Tipi Tanımı A Akut KC yetmezliği ile ilişkili ensefalopati B Portosistemik bypassla ilgili ancak intirinsik hepatoselüler hastalıklarla ilgili olmayan ensefalopaati C Siroz veya portal hipertansiyonla ilişkili ensefalopati Tablo 2. Hepatik ensef...
Yiyeceklerin sindirilebilirliğini arttırmak, sağlığa zarar veren mikroorganizmaları öldürmek, kolay bozulabilir yiyeceklerin bozulma süresini geciktirmek, yiyeceklerin lezzetini arttırmak, yiyeceklerin görünümünü düzeltmek ve aynı yiyecekten farklı lezzet ve tatlarda yemekler üretmek amacıyla besinleri çeşitli yöntemler kullanarak pişiririz. Günlük hayatta kullanılan pek çok pişirme tekniği vardır. 1. Buharda Pişirme Bu yöntemde besinler buharın oluşturduğu nem içinde basınçlı tencerelerde veya buhar tenceresinde kısa sürede pişirilirler. Yiyeceklerin rengini ve besin değerini korumak amacıyla uygulanır. 2. Su Haşlama: Yüksek Sıcaklıkta Haşlama (Kaynatma): Yiyecekler kaynayan sıvı içerisinde pişirilir. Kaynama süresince kapağın kapatılması basıncı arttırdığı için, kaynamayı hızlandırır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kaynamaya başladıktan sonra ısının azaltılmasıdır. Düşük S...
Bu günkü başlık çok sevdiğim danışanlarımdan biri olan Ayça'nın sayesinde tadına baktığım ve inceleme fırsatı bulduğum ETİ FORM KAKAOLU, YABANMERSİNLİ BİSKÜVİ. Açıkçası bayıldım... Tam benlik bir tat. Negroyu anımsattı bana (Negroyu çok seven biri olarak); bir de çocukluğumda kakaolu bisküvi vardı adı bumbo muydu neydi hayvan figürlü bisküvi, sanırım ona da benziyor biraz :) . Merak ediyorum boğazına bu kadar düşkün başka bir diyetisyen var mı? :) 1 paket eti form kakaolu, yabanmersinli bisküvi= 30 gr= 129 kcal= 16,9 gr CHO+ 2,3 gr PROT+ 4,7 gr YAĞ= 1 İD ekmek+ 1 TK yağ Bence tatlı düşkünleri için iyi bir alternatif olabilir; ama her gün değil tabii ki... Ben beğendim gayet başarılı... Teşekkürler Ayçacım... ;)
Yorumlar
Yorum Gönder