OLMAZSA OLMAZ!!!
Bir bireyin hayatını devam ettirebilmesi için BESLENMESİ, sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için ise YETERLİ VE DENGELİ BESLENMESİ gerekir.
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için ihtiyacımız olan kadar enerji, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ve su almamız şarttır. Et, yumurta, süt, kurubaklagiller… temel protein; ekmek, makarna, pilav, patates… temel karbonhidrat; ceviz, fındık, zeytin… temel yağ; sebzeler ve meyveler ise temel vitamin- mineral kaynaklarıdır. Yediğimiz her besinde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin- mineral bulunur. Vejetaryen olan biri hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilir; çünkü kendisi için gerekli olan proteini kurubaklagillerden sağlayabilir. Ya da meyve yemeyen kişi, vitamin- mineral gereksinimini etten, ekmekten sağlayarak hayatını sürdürebilir; ancak SU içmeyen biri YAŞAYAMAZ… Tabii ki ette, sütte, meyvede, sebzede… kısacası her besinde su bulunmaktadır; ancak tükettiğimiz besinlerin içerisindeki su miktarı ihtiyacımız olanı sağlamaz.
Su, hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. İnsan, açlığa günlerce dayanabilir; ancak susuzluğa sadece üç gün dayanabilir. Peki, suyu bu kadar önemli yapan ne?
Ø Kalori içermez
Ø Metabolizmamızdaki tüm olaylar sulu bir ortamda gerçekleşir ( yağların sindirilmesi için bile yağların sıvı faza geçmesini sağlayabilmek için misel yapı oluşturulur)
Ø Vücut ısısının denetimini sağlar.
Ø Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını sağlar.
Ø Besin öğelerinin metabolizma ürünlerinin karaciğer ve böbreklere taşınmasını sağlar.
Ø Ağız, burun, göz gibi dokuların nemlenmesini sağlar.
Ø Kan, gastrik sıvı, tükrük, amniyotik sıvı ve idrarın büyük kısmını oluşturur.
Ø Eklemlere destek sağlar (eklemlerin kayganlığını sağlar), vücut dokularının ve organlarının korunmasını sağlar.
Ø Elektrolitlerin taşımasını sağlar.
Su hakkında bilinmeyenler!!!
1. Sebze ve meyvelerin en az %90’ nı sudur.
2. Sütün %87’si sudur.
3. Tahılların %13’ü sudur.
4. Etin %70’i sudur; ancak pişince su kaybı olur.
5. Gün içerisinde aldığınız 1 Kcal için 1 ml su içmeniz gerekir.
6. Tükettiğiniz 1 ml kafein, vücudunuzdan 1 ml suyun atılmasına neden olur.
7. Tükettiğiniz 1 gr alkol, vücudunuzdan 10 ml suyun atılmasına neden olur.
8. Diyetin proteine göre karbonhidrat ve yağının daha yüksek olması metabolik su miktarını arttırır (Metabolik su; yediğimiz besinlerden vücudumuza sağlanan sudur. 1 gr karbonhidrattan 0,6 gr; 1 gr yağdan 1,0 gr ve 1 gr proteinden yaklaşık 0,4 gr su oluştuğu tahmin edilmektedir.).
9. Vücudumuzdaki su miktarının azalması kandaki iyot yoğunluğunun artmasına neden olur (İyot fazlalığı; tiroid bezini baskılayarak hormon üretimini azaltır ve kilo artışına, iyot alerjisi olan bireylerde ciltte alerjik olaylara, deride sivilce oluşumuna ve mevcut sivilcedeki artışa neden olur.
Sudan zengin beş besin;
1. MARUL: %98’i sudur. Ayrıca potasyum, folat, antioksidan ve az miktarda da C ve K vitamini içerir.
2. KARPUZ: Yaz aylarının vazgeçilmezi %91 olan su içeriğiyle ikinci sıradadır. A ve C vitamini, laykopen, posa ve aynı zamanda potasyum kaynağıdır. Yazın miktarı aşmadan karpuz- peynir tüketin ;) (Karpuzun içerdiği şeker miktarı yüksek olduğu için kan şekerini hemen yükseltir; ancak karpuzun yanında tükettiğiniz proteinden zengin olan peynir karpuzun şekeri ani yükseltme etkisini baskılar ve şekeriniz düzenlenir.).
3. GREYFURT: Bu tropikal meyvenin %90’ı sudur. Aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır.
4. BROKOLİ: %89 su içermesinin yanında C vitamininin, kalsiyumun, posanın, demirin ve beta karotenin de iyi bir kaynağıdır.
5. SÜT- YOĞURT: Her zaman fosfor, potasyum, protein, kalsiyum, A vitamini ve D vitamini içerikleriyle konuşulan süt- yoğurt, aynı zamanda %85 su içerikleriyle sudan da zengindirler.
Yorumlar
Yorum Gönder