KURBAN BAYRAMI

KURBAN BAYRAMI
Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de özel günler diğer günlerden farklıdır. Bu günlerde tüm aile bireyleri bir araya gelir, akraba ziyaretleri artar… Tüm bunların yanında gün içerisinde tükettiğimiz besinlerin miktarları artar ve beslenme çeşitliliğimiz azalır. Belli besin gruplarını tüketmeye ağırlık veririz. Bunların başında da hamur işleri, tatlılar ve et gelmektedir. Özellikle Kurban Bayramında bu üç grubun da tüketiminde ciddi artışlar görülmektedir.
Dünya mutfakları arasında üst sıralarda yer alan Türk Mutfağı’nda kebaplar geniş yer tutmaktadır. Şüphesiz Kurban Bayramı değince birçoğumuzun aklına et gelmektedir. Kırmızı et iyi bir protein ve B₁₂ kaynağıdır. Tüketimi çok önemlidir; ancak kolesterol içeriklerinin yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak her zaman olduğu gibi dikkat etmemiz gereken şey miktardır.
 Etler sadece bizim için değil aynı zamanda bakteriler için de ideal bir besindir. İçerdiği besin ögeleri (karbonhidrat, protein vb), su aktivitesi ve pH derecesi bakterilerin çoğalması için çok uygundur. Bu nedenle etler bozulma riski çok yüksek olan gıdalardır. Bu da gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Kurban Bayramında tükettiğimiz etin miktarının yanında saklama koşullarına ve hijyenine de dikkat etmemiz gerekmektedir.
Evlerde dondurulacak etler küçük parçalara ayrıldıktan sonra yağlı kağıt veya kalın alüminyum kağıtlara sarılarak depolanmalıdır.
Etlerin saklama dereceleri ve saklama süreleri:
ÜRÜNLER
SOĞUTUCU
(4C)
DONDURUCU
(-18C)
Taze Etler


Biftek
3-5 gün
6- 12 ay
Pirzola
3- 5 gün
4- 6 ay
Parça et
3- 5 gün
4- 12 ay
Sakatatlar
1- 2 gün
3- 4 ay
Artan Et Yemekleri


Pişmiş etler
3- 4 gün
2- 3 ay


·         Sakatatların kolesterol içeriği fazla olduğu için özellikle kalp damar hastası olan bireylerin bu ürünleri tüketimlerine dikkat etmelidirler.
·         Izgara yöntemiyle pişirilen etlerin, yüzey kısımlarına gelen ateş çok yüksek olmamalıdır.  Yüksek ateşe maruz kalan etin yüzeyindeki proteinler birdenbire katılaşarak, ısının etin iç kısımlarına ulaşmasını engeller. Ayarıca yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına neden olarak besin kaybını arttırır.
·         Köfte ve parça et ızgarada pişirilirken eti sık sık çevirmemek gerekmektedir. Çok sık çevrilirse fazla su kaybı olur ve et sertleşir.
·         Fırında yapılan rostolarda da kızgın fırına rosto konmaz. Orta sıcaklık derecesi kullanılır.
·         Kebap, biftek, pirzola çok az su hatta sadece domates eklemek suretiyle fırında pişirilebilir. En sağlıklı pişirme yöntemidir.
·         Etler yağda kızartılacaksa yağın çok kızgın olmamasına dikkat edilmelidir. Kızgın yağa atılan etlerin dış yüzeyleri aniden katılaşır ve iç kısımlara ısı ulaşmaz.
·         Etlerin dokuları arasında yağ bulunmaktadır.  Bu yağ ısının etkisiyle dışarı çıkar; bu nedenle kıymalı sebze yemekleri, kurubaklagil yemeklerine fazladan yağ konulmasına gerek yoktur.


Bayramlarda ne kadar yediklerimize dikkat etmeye çalış sakta belirli bir düzen olmadığı için farkına varmadan kaçamaklar yaparız. Bu tür özel günlerde genellikle öğün düzeni olmaz, ana yemekler bile yenmeyebilir.  Bu da az yedik düşüncesine neden olabilmektedir. Özellikle zayıflamaya çalışan bireylerde bayram süresince alınan kilolar moral bozucu olabilmektedir.
Bayramda kilo alımını önlemek veya en aza indirmek için;
·         Su tüketmeyi ihmal etmeyin
·         Mutlaka kahvaltınızı yapın
·         Gittiğiniz her yerde çikolata/ şeker tüketmeyin
·         Size ikram edilen tatlıları eşinizle, çocuğunuzla, arkadaşlarınızla… paylaşın
·         Kilo vermek ve sağlığımızı korumak için en büyük yardımcımız olan fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HEPATİK ENSEFALOPATİ VE BESLENME TEDAVİSİ

BESİNLERİN PİŞİRİLMESİ

ETİ FORM KAKAOLU, YABANMERSİNLİ BİSKÜVİ