BAYRAMDA BESLENME
Ramazan ayında pek çok kişinin beslenme alışkanlığı değişmektedir. Öncelikle günde 5- 6 öğün tüketmemiz gerekirken ramazan ayında öğün sayımız ikiye üçe düşmektedir. Ramazanın bitmesiyle, bayramda normal yeme düzenine geçilir. Kısıtlı beslenme döneminden sonra istediğimiz zaman yemek yiyebileceğimiz günlere geçtiğimizde pek çok bireyde daha fazla yemek yeme eğilimi olmaktadır. Özellikle çok fazla çikolata, tatlı, şeker tüketimi mide yanması, reflü, hazımsızlık, kilo alma gibi problemlere neden olmaktadır. Bu problemler tansiyon, kalp- damar, kolesterol, şeker ve mide rahatsızlığı olan bireylere daha fazla görülmektedir.
Bayram günlerinin sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi için sağlıklı beslenme ilkelerine uyulması gerekmektedir.
Birçok kişi bayram günlerini sadece tatlı, çikolata ve şeker yiyerek geçirmektedir. Bunun en büyük nedeni doya doya tatlı yemek istememizdir. Çoğu kişi ‘ Yılda sadece iki kez bayram var. Bunlarda fazla tatlı yesem bir şey olmaz. Zaten diğer zamanda çok fazla tatlı tüketmiyorum.’ düşüncesiyle öğün atlar ve ikram edilen bütün tatlıları, çikolata ve şekerleri tüketme çabasına girer. Ancak bu düşünceyle yapılan beslenme yanlışı kişide mide yanması, gaz şikâyetleri, mide bulantısı ve hazımsızlık problemlerinin görülmesine neden olur. Unutmamamız gereken şey; tatlının, çok fazla besleyici değeri olmayan, küçük porsiyonunun bile kalori değeri yüksek olan bir yiyecek olduğudur.
Bayram sabahı güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu bilinen bir gerçektir. Güne zinde başlamanın en kolay yolu kahvaltı yapmaktır. Ayrıca kahvaltı diğer öğünlerde yiyeceğimiz besinlerin porsiyon miktarlarını ayarlamamızı kolaylaştırır. Böylece tatlıya olan ilgimiz biraz daha azalacaktır.
Bizlerin en önemli ve en çok gurur duyduğumuz özelliklerimizden birisi de şüphesiz misafirperverliğimizdir. Misafir geldiğinde evimizde ne varsa ikram ederiz ve karşı tarafın ikramlarımızın hepsini tüketmesini arzu ederiz. Misafirliğe giden kişilerde ikram edilenleri yemedikleri taktirde ayıp olacağını ve ev sahibinin kırılacağını düşünür. Sonuç olarak ikram edilen her şeyi ya da büyük çoğunluğunu tüketiriz. Bu da midemizin yorulmasına ve hazımsızlığa yol açar. ‘HAYIR’ demeyi kaba bir davranış olarak nitelendirmemeliyiz. Yapacağımız en kolay şey bayramda çikolata ve şekeri tüketmemek. Tatlı tüketimini de sınırlandırmaktır. Asla kendinize tatlı yemeği YASAKLAMAYIN. Yiyeceğiniz tatlı miktarına karar verin.
Bayramda gün içindeki diğer öğünlerinizi de tüketin. Mümkün olduğunca hafif şeyler yemeye çalışın. Bayram günlerinde sebze tüketimine ağırlık verin.
Kilo kontrolünde ve çeşitli hastalıkların önlenmesinde beslenme kadar fiziksel aktivite de çok önem taşımaktadır. Bayram günleri fizikse aktivitemizi arttırmamız için bize kolaylık sağlayan günlerdir. Akraba ziyaretlerinin yoğun olduğu bu günlerde gideceğimiz yer yakın ise oraya yürüyerek gitmek veya uzak bir yere gideceksek o zaman da gideceğimiz yerin 10 dakika uzaklığında bir yere arabamızı park etmek ve o mesafeyi yürümek bize 20- 30 dakika yürüyüş yapmamızı sağlar. Günde 4 akrabamızı ziyaret etmemiz yaklaşık bir- bir buçuk saat yürüyüş yapmamız demektir. Yapacağımız bu basit değişiklik ramazan sonrası çok sık görülen kabızlık, reflü, şişlik şikâyetlerinin azalmasını sağlayacaktır.
Son yıllarda bayramların yaz aylarına gelmesi aileleri tatil bölgelerine gitmeye yönlendirmektedir. Otellerin çoğunun açık büfe olduğunu göz önüne aldığımızda aşırı yemek yemek kaçınılmazdır. Bu noktada yapılması gereken menüdeki bütün yiyecekleri tabağınıza almamaktır. Bir öğün et diğer öğünde ise daha hafif olan sebze yemeklerini tercih etmektir.
Bayramlarda da KIYMETLİMİZE iyi bakın...
Yorumlar
Yorum Gönder